Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 
Τίτλος

Ο Παρθενώνας από τα βορειοδυτικά.

Τίτλος

WALSH, Robert. Voyage en Turquie et à Constantinople, par R. Walsh attaché à l’ambassade de Lord Strangford ; traduit de l’anglais par H. Vilmain et E. Rives, …, Παρίσι, Moutardier, 1828.

Πρωτότυπος τίτλος

Parthènon Nord.

Έκδοση

CABROL, Elie. Voyage en Grèce 1889 Notes et Impressions. Vingt et une planches en héliogravure et cinq plans lithographiés tirés hors texte, Παρίσι, Librairie des Bibliophiles, 1890.

Περιοχή/Τοποθεσία

Αθήνα
Αττική

Θέμα

Αρχαιότητες – Τέχνη

Περιγραφή

O Ιρλανδός Robert Walsh (1772-1852) σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου, χειροτονήθηκε κληρικός της εκκλησίας της Ιρλανδίας. Το 1815 δημοσίευσε σε συνεργασία με άλλους την δίτομη Ιστορία του Δουβλίνου. Διετέλεσε εφημέριος της βρετανικής πρεσβείας στην Αγία Πετρούπολη και παρέμεινε για αρκετά χρόνια στην Kωνσταντινούπολη ως εφημέριος στην πρεσβεία του Λόρδου Strangford (1821-1824 και 1830-1835), ενώ το 1828 κατείχε την ίδια θέση στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, από όπου και ταξίδεψε σε όλη την ενδοχώρα. Καρπός αυτού του τελευταίου ταξιδιού είναι το έργο του "Notices of Brazil in 1828 and 1829", που αναφέρεται στην εξάλειψη του εμπορίου της δουλείας (το οποίο όμως καταργήθηκε μόλις το 1850 και χρειάστηκαν άλλα δεκατρία χρόνια για τη Διακήρυξη Χειραφέτησης των σκλάβων). Ο Walsh απέκτησε πτυχίο ιατρικής και εξάσκησε για μερικά χρόνια το επάγγελμα του ιατρού, αλλά, όπως πολλά μέλη της οικογένειάς του, ενδιαφέρθηκε και για την αρχαιολογία. H συγκεκριμένη έκδοση, μεταφρασμένη από το αγγλικό πρωτότυπο, περιγράφει το ταξίδι επιστροφής του (1824-25) από την Κωνσταντινούπολη στην Αγγλία μετά από την πρώτη παραμονή του στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που θίγει –για τις μειονότητες (Εβραίοι, Έλληνες), για τις συνθήκες των ταξιδιών στα εδάφη της Αυτοκρατορίας, για τον Αλή Πασά και τον θάνατο του, τη σφαγή των Γενιτσάρων, για τις αρχαιότητες και τις χριστιανικές εκκλησίες στις πόλεις της ανατολικής Θράκης, για τη φύση και τα τοπία στη Βουλγαρία, για τη Μολδαβία και τη Βλαχία και τους Έλληνες στην Βουδαπέστη και τη Βιέννη– σημειώνουμε τις παρατηρήσεις και τα σχέδιά του για τα υδραγωγεία και τις κινστέρνες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και για το σύστημα ύδρευσης από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Θράκης προς την πρωτεύουσα αυτή των δύο αυτοκρατοριών, του Βυζαντίου και των Οθωμανών. Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Συλλογή

Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Xάρτης